Home Parchet incalzire pardoseala

Parchet pentru incalzire in pardoseala

Lemna Terr va ofera gama de parchet pentru incalzire in pardoseala. Experienta si dedicarea catre excelenta, ne determina sa oferim intodeauna cea mai atenta consultanta de specialitate in materie de parchet, accesorii si intretinere.

Alegerea parchetului

Cand alegeti un parchet compatibil cu incalzirea prin pardoseala, este necesar sa verificati:

1. Rezistenta termica a parchetului si aspectele tehnice si economice;

2. Stabilitatea dimensionala.

Valoarea rezistentei termice variaza in functie de esenta lemnului si, mai ales, in functie de grosimea parchetului. Tinand cont doar de grosimea mica a parchetului, fara a lua in calcul diferentele neglijabile legate de esenta lemnului, este posibil sa stabilim doua categorii, pe baza acestei dimensiuni si a tipului de parchet:

a) parchet montat prin lipire pe sapa (mozaic, parchet industrial, multistrat prefinit): Rezistenta termica R= 0,06 – 0,09 m2K/W, echivalentul unei mochete de 4mm;
b) parchet flotant sau masiv (multistrat prefinit de 14 mm sau masiv de 22 mm): Rezistenta termica R = 0.15 – 0.18 m2K/W, echivalentul unei mochete de 10mm.

Pe baza acestei clasificari si in functie de rezistenta termica, putem spune ca este preferabil (din motive de economie de energie) sa folositi un parchet cu montaj prin lipire, decat unul flotant sau masiv. Pentru incalzirea prin pardoseala, acestea din urma au performante inferioare parchetului lipit, care are o grosime mai mica si o mai buna conductibilitate termica.

Din categoria parchetului cu montare prin lipire, parchetul dublu stratificat cu suport din placaj multistrat de mesteacan are cele mai bune calitati in utilizarea pentru incalzirea prin pardoseala, deoarece, atat tehnologia lui de fabricare, cat si grosimea mica, asigura:

  • o rezistenta termica minima, care se traduce printr-o economie de energie;
  • o stabilitate la dilatare/deformare a lemnului.

Acest al doilea aspect este foarte important. Intr-adevar, principalul efect al incalzirii pentru elementele din lemn masiv este cel de diminuare a umiditatii acestora, in consecinta micsorarea dimensiunilor si crearea de rosturi mai mult sau mai putin importante intre lame. Parchetul dublu stratificat, gratie suportului sau multistrat din mesteacan, ofera un maximum de stabilitate dimensionala si reduce considerabil prezenta si marimea acestor rosturi.

Suportul

Pentru instalatiile de incalzire cu temperatura joasa (temperatura maxima a lichidului care circula in interiorul instalatiei este de 40°- 45°C), tevile trebuie sa fie inglobate intr-un conglomerat capabil sa le acopere complet si astfel sa asigure cea mai buna transmisie a caldurii. In cele mai multe cazuri, aceste conglomerate sunt pe baza de ciment sau anhidrite.

Ciclul de uscare artificiala al sapei

Dupa cel putin 28 de zile de la realizarea acesteia (timp necesar indicat de fabricant pentru lianti cu uscare rapida si pentru anhidrite), ciclul de uscare rapida a sapei va putea fi efectuat prin punerea in functiune a instalatiei de incalzire si urmand fazele descrise mai jos, astfel incat sa se atinga procentul de umiditate reziduala cerut si sa se elibereze tensiunile de retragere ale sapei, stabilizand-o astfel definitiv:

1. Dupa deconectarea tuturor sondelor termostatice ambientale, care ar face ca instalatia de incalzire sa functioneze numai conditionata de temperatura aerului, porniti instalatia crescand temperatura apei cu 2 - 4°C pe zi, pana cand ajunge la o temperatura maxima de 40 – 45°C. Initial, centrala trebuie pusa in functiune la o temperatura de pornire apropiata de cea ambientala;
2. Mentinerea instalatiei la temperatura maxima pentru 1 sau 2 saptamani;
3. Oprirea instalatiei coborand temperatura cu circa 5°C pe zi;
4. Lasarea instalatiei oprite pentru 5 – 10 zile;
5. Repornirea centralei, crescând progresiv temperatura;
6. Lasarea in functiune cateva zile;
7. Coborarea progresiva a temperaturii si oprirea centralei, asteptand ca instalatia sa se raceasca.

La sfarsitul acestui ciclu, va fi necesara verificarea umiditatii reziduale cu ajutorul metodei carburii de calciu. Sapa este uscata atunci când umiditatea continuta va fi inferioara valorii de 1,7% CM pentru o sapa de ciment si 0,2% CM pentru una anhidrica.

Inainte de realizarea sapei este indispensabila localizarea si inregistrarea locurilor unde se afla canalizarile, pentru a putea efectua prelevarile, fara a deteriora instalatia.

Montajul

Pentru montarea parchetului dublu stratificat, trebuie utilizat un adeziv fara apa (epoxi-poliuretanic bicomponent sau poliuretanic, monocomponent sau bicomponent, etalandu-l direct pe suport) si capabil sa-si mentina in timp caracteristicile adecvate de elasticitate. Pe timpul montajului se recomanda reconstituirea, in parchet, a rosturilor de dilatare existente in sapa suport. In absenta acestora, se recomanda realizarea cel putin a rosturilor de dilatare ale parchetului la coincidenta spatiilor vecine (sub usi).

Intretinerea

De obicei, parchetul dublu stratificat are performante exceptionale de stabilitate dimensionala, chiar si in conditii ostile. Lemnul, prin natura sa, este supus la variatii dimensionale care depind de umiditatea si temperatura ambientala. Pentru ca acest comportament natural sa nu genereze efecte nedorite asupra pardoselii, climatul ambiental trebuie mentinut intotdeauna intre limitele recomandate:

  • Temperatura aerului trebuie sa fie cuprinsa intre 15 si 30°C, iar umiditatea relativa a aerului (mai ales) trebuie mentinuta intre 45% si 65%, acest interval de valori corespunzand, intre altele, conditiilor propice unei sanatati si igiene normale pentru om.
  • Pentru a garanta stabilitatea parchetului si mai ales exigentele fiziologice umane, temperatura la suprafata parchetului nu trebuie sa depaseasca niciodata 26 – 27°C (de mentionat ca instalatiile moderne, cu functionare la joasa temperatura, asigura un confort ambiental notabil la o temperatura la nivelul pardoselii de circa 24 – 25°C).
  • Pentru a evita concentrarile de caldura si, in consecinta, aparitia rosturilor sau ondularea parchetului, in plus la un randament termic scazut, se recomanda sa nu se acopere pardoselile din lemn cu covoare groase sau cu alte materiale care au o rezistenta termica ridicata.

Trebuie tinut cont de faptul ca  parchetul dublu stratificat prefinit, supus unei perioade de incalzire particulare si intense, poate prezenta usoare contractari si mici rosturi intre lame, care insa dispar odata cu oprirea instalatiei de incalzire.

Daca aceste fenomene apar, caracteristicile constructive particulare permit mentinerea in conditii optime a aspectului suprafetei, deoarece acest tip de parchet, desi prezinta un aspect monolitic, in realitate este compus din mai multe lame, care fiecare formeaza un modul aparte, cu posibilitatea indepartarii unora dintre ele fara a produce rupturi superficiale si, cand perioada de incalzire inceteaza, cu posibilitatea apropierii fara a prezenta semne perene. Aceasta spre deosebire de un parchet finisat (lacuit) in opera, pentru care deplasarile dimensionale provoaca o ruptura a lacului evidenta si definitiva.

Pentru instalatiile care au si functie de racire trebuie prevazute din constructie toate sistemele anti-vapori si anti-condens necesare, pentru a se evita in mod categoric formarea condensului la orice nivel al compozitiei planseului. Lipsa acestor sisteme poate face ca parchetul sa absoarba umiditate si, in consecinta, ss sufere deformari dimensionale.

Sursa: www.pardoselimagazin.ro